...volt egyszer egy család, de az idők vihara szétszórta, elfogyasztotta, vagy mégsem?...
 
A múlt viharai a családról, valójában családokról, szóló legtöbb adatot eltüntették, legalábbis nekem csak nagyon kevés maradt meg: néhány fénykép, igazolvány, újságcikk, okmány az utóbbi kb. 150 évből.
 
Számos oka van ennek:

--Amíg fiatal az ember nem nagyon törődik a múltjával, mert csak előre néz és a jövőt tervezi és építi, elfelejti azonban, hogy minden a gyökerektől indul, anélkül üres a lap, elölről kell mindent kezdeni -- barátságokat, ismeretségeket, kapcsolatokat, támogatókat, anyagi bázist, szóval mindent.

--A korszak amiben felnőttünk kifejezetten ezt a gyökértelenséget, üres lapot támogatta, a politika szinte mindent igyekezett kiirtani, ami a múlthoz kötődött; a gyökértelen ember természetesen a hatalomhoz kötődik, mert onnan kap mindent.

--Az elmaradott, lerombolt környezetünkből igyekeztünk megszabadulni, újat, jobbat építeni és ennek során minden régitől megszabadulni; nem voltak a múlt megőrzésére szolgáló helyek, de módszerek, tanácsok sem; ezért aztán minden régit -- értékeset, hasznosat, fölöslegeset, károsat --  elpusztítottunk.

--Szerencsére néhány öreg elrejtett dolgokat, megmaradt és mostanra a homályból előkerült irodalmunk színe- java és ismét elérhető; ezekből is ismerkedhetünk múltunkkal, gyökereinkkel, családunkkal.
 
crest Ezt a címert az eredeti pecsétnyomóról állítottam vissza, amely a birtokomban van a családi hagyatéki maradékokból. Színezését a heraldika szabályaiból és egyes családi iratok alapján következtettem.
Az egyes családfák kidolgozását folytatom, legalábbis amit sikerül kiderítenem. Kérek mindenkit, családtagot, rokont, ismerőst, barátot akinek van hozzátennivalója küldje el, keressen meg.
crest
tudok valamit